En l'actualitat es poden comprar, fàcilment i a bon preu, aliments frescos que respecten la salut i el medi ambient. Descobreix com fer-ho. Els diferents moviments ecologistes es mostren d'acord en diverses de les seves reivindicacions. Entre elles destaquen tres: 1. El dret a que puguem consumir aliments naturals, és a dir, que no hagin estat modificats genèticament. 2. La necessitat que els productes alimentaris estiguin lliures de substàncies perjudicials per la salut, com antibiòtics, hormones o pesticides. 3. La conveniència de que els aliments que consumim hagin estat produïts en llocs el més a prop possible a la nostra llar ja que, d'aquesta manera, poden eliminar tant intermediaris que encareixen els productes com despeses innecessàries en combustible. Si els productors es troben a prop, es redueixen les emissions de CO2 resultants del transport, la qual cosa ajuda a pal•liar les conseqüències del canvi climàtic.
La informació és la primera premissa per a un consum responsable
Podria semblar que els ciutadans poc podem fer per a promoure una alimentació més saludable i respectuosa amb el medi ambient, però el nostre poder com a consumidors és definitiu tant en la defensa de la natura com en la protecció de la nostra salut.
Una manera simple de promoure la fabricació de productes més saludables és informar-se i no consumir aliments amb transgènics o OGM (Organismes Modificats Genèticament). Greenpeace edita periòdicament l'anomenada Guia Vermella i Verda d'Aliments Transgènics . El passat mes d'octubre va veure la llum la seva cinquena edició, la qual es pot descarregar aquí .
Hi apareixen tant les empreses que inclouen transgènics en els seus productes com les que certifiquen que no ho fan, però també apareixen en l'anomenada llista vermella les empreses que no han proporcionat informació sobre els ingredients, cosa que ha estat força criticat, al•legant que Greenpeace potser hauria d’elaborar una tercera llista amb aquestes empreses, per a així proporcionar més informació al consumidor.
Cooperatives de consum: l'opció més compromesa
En els últims anys han aparegut multitud d'associacions que s’acostumen a conèixer com "cooperatives de consum ecològic". El seu funcionament és molt senzill, però molt eficaç també, per a aconseguir aliments de qualitat, nets de pesticides i d’altres substàncies nocives, a preus assequibles. Aquestes cooperatives es troben majoritàriament a les grans ciutats i estan integrades per veïns d'un barri o gent afí a l'associació. Els seus membres contacten amb petits agricultors ecològics que tinguin les seves explotacions prop de la ciutat, és a dir, en general a no més de 200 quilòmetres.
Aquests agricultors es comprometen a conrear determinades verdures i fruites per a la cooperativa i, en ocasions, també proporcionen productes animals, com ous, llet, formatge ... És requisit imprescindible que els aliments proporcionats siguin biològics, és a dir, no transgènics i lliures de químics nocius, i que es produeixin respectant la dignitat dels animals. Així, per posar un exemple, les gallines que proporcionen els ous han de viure en condicions òptimes, comptant amb una bona alimentació i tenint accés a l'aire lliure i espai suficient per tal de moure's; tot això també és molt important per a la salut del consumidor, ja que els nutrients d'un ou d’una gallina criada ecològicament o de gallina camperola són molt superiors als dels que ha posat una gallina que viu amuntegada en una granja.
A més, així es van unint granits de sorra per tal d’aconseguir que es generalitzi la plasmació dels drets dels animals, lluita en la qual estan implicades personalitats tan fascinants com la biòloga Jane Goodall.
El cistell de la compra ecològica setmanal
Per regla general, els socis de la cooperativa lliuren una "llista de la compra" setmanalment, perquè se sàpiga quins productes cal comprar. En el dia de la setmana preestablert a aquest efecte, els socis encarregats del transport es desplacen a les explotacions agrícoles i adquireixen els aliments, els quals posteriorment seran col•locats en caixes perquè cada soci pugui recollir la seva cistella de la compra setmanal. Aquestes caixes acostumen a ser de cartró reciclat; per regla general no es fa servir el plàstic ni el paper d'alumini.
Com es pot veure, aquesta és una forma excel•lent d'aconseguir productes saludables a bon preu, evitant intermediaris i transports de llarg recorregut. A més, els agricultors petits es beneficien d'aquestes iniciatives, la qual cosa ajudarà a mantenir el teixit rural. Molts d'aquests agricultors permeten que es visitin les seves finques, la qual cosa és una bona oportunitat per gaudir i aprendre.
Comprar aliments ecològics per internet
Aquells qui no desitgin implicar-se en una cooperativa de consum, tenen a la seva disposició a la web moltes botigues online, que distribueixen els seus productes ecològics enviant-los directament a domicili. El seu radi d’acció pot ser limitat o bé més ampli; així, per exemple, Pan, Vino y Chocolate serveix a qualsevol punt de la geografia espanyola. Natural Como La Vida Misma reparteix cistelles de fruites i de verdures a bon preu, encara que només opera a la zona de Barcelona, i el mateix succeeix amb Doctor Veg. Si en els cercadors s'introdueix, per posar un exemple, “botiga online productes ecològics”, es troben moltes d'aquestes botigues i, de ben segur, alguna repartirà en el lloc on es resideix.
A la foto, horts ecològics a La Nou de Berguedà, just a sota de la rectoria.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada