dijous, 9 de juny del 2011

Gaudeix de les platges d'aigua dolça

Pedret


A la muntanya també tenim platges, encara que són diferents a les del mar:

** No cal matinar per agafar lloc, estaràs sol amb els teus amics.

** Si no t'agrada, canvia de platja: és gratis i pots triar.

** Pots anar caminant. Si vas en cotxe aparques sense problemes i gratis.

** No hi ha para-sols; tenim arbres i sol.

** No tenim dutxes ni xiringuitos. L'aigua és dolça i no necessites nevera. Les begudes estaran fresques
sempre; n'hi haurà prou amb posar-les en remull.

** Si vols, pots menjar a casa; queda ben a prop!

** Veuràs peixos, animals, arbres, muntanyes... Podràs jugar amb els teus amics o els teus fills en plena natura.

** Tenim monuments, cultura, història, llegendes, ... Els veïns t'enriquiran amb la seva
humanitat.

** No hi ha discoteca; tenim festes, tertúlies a la fresca i observació d'estels (aquí ens lluïm).

** T'allotjaràs en una casa més àmplia, més confortable i més barata. Pots escollit entre moltes cases rurals

A la riera de La Nou hi trobaràs basses per a banyarte. Un indret preciós on prendre un bany és Pedret, (foto superior) que queda prop de Berga i on, a més de gaudir del riu, veuràs el preciós pont gòtic i l'ermita. Un altre lloc per a banyar-te és l'embassament de La Baells, que queda molt a prop de la rectoria.

A l'embassament també pots gaudir de les activitats esportives que s'hi ofereixen: Per exemple esquí aquàtic i wakeboard , piragüisme i lloguer de patins i embarcacions...








dimecres, 8 de juny del 2011

Els beneficis de despertar-se de forma gradual.



La naturalesa té els seus cicles, que tots els éssers vius respecten i als que s'adapten: el transcurs dels dies, el pas de les estacions, els períodes de pluja o sequera ...

L'ésser humà és, al cap i a la fi, un animal, i com a tal està subjecte als canvis ambientals, els quals determinen múltiples processos biològics. Entre els factors ambientals influents, en destaca el cicle nit / dia, al qual el cos s'ha d'adaptar. D'aquí l'existència de l'anomenat ritme circadià, que ve a ser com un rellotge intern que dicta a l'organisme quan realitzar certes activitats com dormir, despertar-se, menjar o beure. Com el seu nom indica, és un ritme, la qual cosa significa que el cos demana cada dia realitzar determinades activitats a la mateixa hora. Això permet sincronitzar la conducta de manera que el cos demana en cada moment, per exemple, dormir quan es té son o despertar quan ja ha descansat. El cicle circadià ve a durar 24 hores.

La llum solar regula el descans diari

S'han realitzat estudis que demostren que la llum és l'element ambiental que més incideix en el cicle circadià. Així, l'exposició a la llum artificial quan ja és de nit afecta el ritme de la son: pot alterar o provocar que no es descansi adequadament. Per això, l'ideal seria que s'evités tant com sigui possible la llum forta en les hores de foscor solar, així com veure la televisió o treballar amb l'ordinador (o jugar, que per al cas és el mateix); seria recomanable tenir il·luminada la casa només amb llum suau durant l'hora prèvia al moment d'anar a dormir.

Un cas d'alteració del ritme circadià es dóna en les persones que treballen de nit. Així, és comú que els treballadors nocturns no descansin bé, doncs treballen justament "contra natura", quan no hi ha llum solar, i es veuen obligats a dormir quan és de dia. En moltes ocasions els costa agafar la son, o es desperten sense haver dormit les set o vuit hores recomanades; en definitiva, solen patir d'insomni.

El desagradable soroll del despertador

Si la llum incideix en el ritme circadià de l'organisme, el més lògic és pensar que l'estat de salut general serà millor si s'obeeix als dictats de la natura pel que fa a la llum.

El doctor David Servan-Schreiber explica en el seu llibre "Curació Emocional" com influeix la manera de despertar en la salut i en l'ànim. De nou, la clau es troba en la llum. En un estat natural, el cos està exposat a l'alba, és a dir, a un augment gradual de la intensitat lumínica.

El cervell humà està adaptat a aquest fet: fins i tot a través de les parpelles tancades, amb les primeres i suaus llums del dia l'hipotàlem rep el senyal que és hora d'anar despertant. No s'interromprà cap somni, sinó que s'aniran concloent lentament, per sí mateixos. S'inicia la secreció matinal de cortisol (l'hormona que ens ajuda a mantenir-nos desperts) i la temperatura corporal augmenta, com és normal. A poc a poc, el cos s'ha preparat per al dia. No hi ha hagut estrès.

Però aquest procés natural poques vegades es respecta. Així, sol passar que quan es dorm més plàcidament és justament en el moment en què sona el despertador. El so estrident acaba sense pietat amb tots els somnis agradables i el confort del llit. Comença un nou dia de treball i potser l'humor no acompanyi massa. El brusc despertar provocat pel despertador pot ser el causant d'aquest mal humor.

Els simuladors d'alba: Philips Wake-up Light, Lumi i SRS 250

Avui dia, hi ha llums especials que simulen l'augment gradual de llum que es produeix quan es fa de dia. Aquestes llums s'instal·len com a lamparetes de tauleta de nit; de fet, poden funcionar com a tals. Però el que realment importa és que permeten programar l'hora en què començarà l' "alba". En aquest moment, la llum s'encendrà a una intensitat baixíssima, que anirà augmentant molt lentament. D'aquesta manera, el despertar es produeix de forma gradual, fins que la llum arriba a una intensitat d'uns 250-300 lux, la qual fa que ja la persona se senti desperta. Aquests simuladors de alba solen comptar amb un "despertador de seguretat" consistent en un senyal acústic que sonarà quan la llum ja s'hagi encès per complet, per si de cas aquesta alba fictícia no ha estat suficient per a despertar-se. Alguns simuladors també emulen el vespre, perquè el cos vagi assumint que és hora d'anar a dormir.

Els simuladors de alba Lumi són molt complets. Tots els models imiten tant l'alba com al vespre. Alguns compten amb reproductor de mp3, amb entrada per a targeta SD, de manera que és possible un despertar de seguretat amb les cançons favorites.

Philips també compta amb diversos models de despertadors amb llum gradual, anomenats Wake-up Light. Un d'ells fins i tot incorpora una base per a iPod / iPhone, la qual cosa permet despertar-se amb els temes que es tinguin en el dispositiu; també serveix de carregador.

El despertador SRS 250 és una altra opció a tenir en compte. Inclou reproductor de mp3, bateria per si es talla el subministrament elèctric, i melodies pregravades que evoquen sons com la pluja o un riu.

L'alternativa natural: la millor de totes

De totes formes, el millor és seguir el procés que dicta la naturalesa, anant a dormir quan es fa fosc i despertant amb la llum de l'alba que entri per la finestra oberta. Aquesta seria l'opció ideal. Això sí, l'hora de l'alba i la del crepuscle van variant segons les estacions, de manera que l'hora en què hom desperta i se'n va a dormir no serà sempre la mateixa, encara que aquest fet també és natural. Caldria veure si el treball de cadascú permet aquestes variacions...

Aquí a la rectoria ho teniu ben fàcil: a més de poder-vos despertar amb la llum del sol que entra per la finestra, també us despertarà el cant dels ocells que viuen al jardí i als boscos. Hi ha multitud de cants diferents, i tots sonen alhora! Això sí, si decidiu llevar-vos amb els ocells, a l'estiu us faran matinar!